Kakav je učinak institucija BiH u pandemiji korona virusa?

Odgovor institucija Bosne i Hercegovine na pandemiju virusa korona nije bio dobar, dalo bi se zaključiti iz Revizije učinka Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Revizori su i prije pandemije predlagali bolju saradnju sa nižim nivoima vlasti te bolju koordinaciju. Nije uspjela ni inicijativa da se na jedno mjesto prikupljaju sve relevantne informacije o virusu korona.

Svakodnevno zvati i pratiti odluke entitetskih i kantonalnih vlada, odluke susjednih država, o tome gdje građani mogu putovati i pod kojim okolnostima – bilo je jedan od novinarskih zadataka od početka pandemije. Cjelokupnu informaciju šta tačno građani u kom dijeli BiH mogu učiniti bilo je teško prikupiti.

A nije moralo biti tako. Ministarstvo bezbjednosti formiralo je website na koji su iz Granične policije, MCP, MIP-a, Ministarstva bezbjednosti, trebali dostavljati sve relevantne informacije, a u vezi sa virusom korona. Kako navode u Izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH, ova inicijativa je propala.

“Međutim, Ministarstvo civilnih poslova je vrlo brzo nakon uspostavljanja baze prestalo da šalje podatke iz svoje nadležnosti. Argument za to je bio da nisu mogli da se dogovore o domeni, koja je uspostavljena kao msb.gov.ba, odnosno problem je što je u domeni navedeno samo Ministarstvo bezbjednosti, a ne i ostale institucije koje dostavljaju podatke”, piše u izvještaju.

Nisu značajni rezultati ni Koordinacionog tijela koje je trebalo rukovoditi aktivnostima. Sastali su se osam puta, nije bilo konsenzusa, nisu dolazili na sjednice a sve je kulminiralo ostavkom predsjedavajućeg tog tijela.

“Ovo je potez koji ne treba dramatizirati, koji je normalan u svim zemljama svijeta. Ako imate stratešku razliku sa svojim koalicionim partnerom, jer je on dobio više glasova, da provodi tu politiku, potpuno je korektno da izađete, i kažete ja se ne slažem sa time, nema nikakvih svađa, zle krvi. I ja ću gledati da svojim prijateljima iz SDA pomognem ako znam da rade u korist opšteg dobra”, rekao je Fahrudin Radončić, tadašnji ministar bezbjednosti BiH.

U izvještaju o praćenju realizacije preporuka učinka aktivnosti koje BiH institucije provode kada su zaštita i spsasavanje u pitanju navedene su i aktivnosti koje su institucije sprovele na nabavci vakcina. Iz izvještaja se vidi da su petina vakcina stigla u BiH – donacije.

U BiH je do početka maja 2021. godine putem donacija stiglo 130.000 vakcina. Donacije su stizale iz Republike Srbije, Turske i Narodne Republike Kine. Donirane vakcine su raspoređene po utvrđenom procentu entitetima i Brčko distriktu BiH, piše u izvještaju kancelarije za reviziju.

Nije bolji ni učinak FBiH kada je direktna nabavka vakcina u pitanju. Iz Vlade KS ranije su saopštili da Vlada FBiH nije ispoštovala dogovor o zajedničkoj nabavci vakcina.

“Iz meni potpuno misterioznih razloga uz obrazloženje koje je meni u najmanju ruku skandalozno, a to je da oni imaju neku izmišljenu anketu da su oni pitali građane koje žele vakcine, pa su u toj izmišljenoj anketi građani rekli da oni žele kinesku, a ne žele Sputnjik. Ja bih stvarno volio da vidim kada su oni to i koga su pitali”, izjavio je Edin Forto, premijer KS.

Danas u KS bez vakcina i za revakcinaciju. Brojni građani došli su danas pred dvoranu Zetra, na termin koji su dobili prilikom vakcinisanja prvom dozom, no drugu dozu nisu primili.