Kasumović ponovo zatražio naplatu taksi od priređivača igara na sreću

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ponovo je zatražio od Kantonalnog poreznog ureda Zenica da naplati razrez komunalnih taksi od priređivača igara na sreću. Kako ističe, riječ je o iznosu od preko 4 miliona KM koji je u budžet Grada Zenice trebao biti uplaćen do 30. marta. 2019. godine.

Prema riječima gradonačelnika Zenice riječ je o taksama za 2018. godinu za koje nije zatražena ocjena Ustavnosti, jer su usklađene sa Zakonom. Priređivači igara na sreću po ovoj osnovi trebali su Gradu Zenica uplatiti preko četiri miliona što do sada nije urađeno.

„Poreska uprava je nadležna da naplati takse od igara na sreću i tražimo da ta sredstva u budžet Grada uplati, uprotivnom, podići ćemo krivične prijave i protiv Porezne uprave Federacije BiH“, kazao je Kasumović ističući da ne želi da budžet Grada Zenica bude oštećen.

Gradonačelnik Kasumović ne isključuje ni radikalne poteze s ciljem naplate pripadajućih taksi.

„Biću prisiljen da pozovem i privrednike i građane Zenice da nepoštujemo Poreznu upravu jer tražimo samo svoj novac koji pripada ovom gradu“, dodao je Kasumović.

Od Kantonalnog poreznog ureda Zenica zatražili smo odgovor na navode gradonačelnika Kasumovića. U dopisu koji nam je dostavljen putem maila se navodi da je Aktom Porezne ispostave Zenica od 20.9.2019. godine, Grad Zenica obavješten o razrezu i naplati javnih prihoda za ovu grupu poreznih obveznika, ističući da je Porezna ispostava Zenica za 14 poreznih obveznika podnijela porezne prijave za razrez takse u iznosu od preko 4 miliona KM kao i da su na sve podnesene prijave porezni obveznici uložili žalbe, što shodno odredbama člana 76. Zakona o poreznoj upravi Federacije BiH odlaže izvršenje rješenja sve dok drugostepeni organ, odnosno Federalno ministarstvo finansija, ne donese rješenja po žalbama.

Na naš upit Federalnom ministarstvu finansija dobili smo pojašnjenje da je resorno ministarstvo kao drugostepeni organ  dužno u roku od 30 dana od dana prijema žalbe od strane prvostepenog organa,u ovom slučaju Kantonalnog poreznog ureda u Zenici donijeti odluku o žalbama. Ipak, do zaključenja priloga iz Kantonalnog poreznog ureda Zenica, nismo dobili odgovor da li je i kada postupao po žalbama ovih poreznih obveznika, niti da li su one proslijeđene na dalje postupanje Federalnom ministarstvu, te ćemo po prijemu odgovora isti i objaviti u našim informativnim emisijama.

 

Izvor: zenicainfo.ba