Kathleen Kavalec: Općina Travnik može poslužiti kao model u borbi protiv korupcije

Šefica Misije OESC-a u BiH Kathleen Kavalec izjavila je medjima kako  Općina Travnik može poslužiti kao model u borbi protiv korupcije, jednog od gorućih problema u BiH. Kathleen Kavalec danas je razgovarala sa načelnikom općine, Kenanom Dautovićem. Sastanku je prisustvovao i šef Terenskog ureda OSCE-a u Travniku, Igor Nedera. Nakon susreta Kavalec je istaknula rezultate Općine Travnik.

-To se osobito odnosi na transparentost pristupa infomacijama građana općine Travnik. Zadovoljstvo nam je što možemo pomoći u nastavku te borbe jer vidimo da je korupcija jedan od gorućih poblema koji umanjuje povjerenje građana u državu i procese. – kazala je Kavalec

Načelnik Dautović i ambasadorica Kavalec razgovarali su  o aktuelnim temama u Travniku i Bosni i Hercegovini, o zajedničkim projektima iz oblasti turizma i ekologije, te programima i aktivnostima terenske kancelarije OSCE-a u Travniku. Na sastanku se razgovaralo  i o borbi protiv korupcije i registrima imenovanih i zaposlenih lica koje je Općina Travnik uspostavila početkom ove godine.

Dautović: Kreiran registar sa imovinskim kartonima

-Početkom ove godine kreiran je i registar s imovinskim kartonima javnih službenika i sve se radi na podizanju transparentosti. Za korupciju je potrebno najmanje dvoje i vrlo je važno da naši građani ne sudjeluju u tome. Razumijem zbog čega dolazi do korupcije, no ukoliko mi kao građani ne sudjelujemo uvjeren sam da će opadati ta pošast, koja je mnogo gora od ove pandemije. Ukoliko ne budemo svi radili, ona neće nestati. –  kazao je Dautović.

 

Izvor: travnik-grad.info