Koliko su za 11 mjeseci stranci potrošili u BiH?

Strani državljani su za 11 mjeseci ove godine u Bosni i Hercegovini pazarili i iznijeli robu vrijednu 123,8 miliona KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Istovremeno su podnijeli ukupno 396.574 zahtjeva za povrat PDV u BiH u iznosu od čak 18 miliona KM.

“Najviše zahtjeva za ovjeru istupanja robe iz BiH bilo je na graničnim prelazima Orašje, Hukića Brdo, Brčko, Izačić, Gradiška”, navode iz UIO, te dodaju da se najviše kupuje roba široke potrošnje, i to prehrana i odjeća, prenosi Business magazine.

Na graničnom prelazu Hukića Brdo, u blizini Velike Kladuše, ove godine podneseno je čak 44.703 zahtjeva za povrat poreza na dodanu vrijednost, za robu vrijednu 18,3 miliona KM.

Sudeći po njihovim podacima, u kupovinu u BiH najviše dolaze ljudi koji žive blizu granice s BiH, i to iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a dosta njih koristi i mogućnost da vrati PDV. Njima je kupovina na taj način jeftinija za 17 posto, odnosno za iznos PDV u BiH.

I podaci o broju podnesenih prijava na graničnom prelazu Ivanjica, između Trebinja i Dubrovnika, potvrđuju da se ljudima sa juga Hrvatske itekako isplati da platu zarađuju u svojoj državi, a troše u BiH. Za 11 mjeseci ove godine, preko ovog graničnog prelaza iznesena je roba vrijedna 3,6 miliona KM, a odobren povrat PDV u vrijednosti od 524.712 KM.

Povrat PDV u BiH strani državljani mogu dobiti na svu robu ukupne vrijednosti više od 100 KM sa PDV, koju iznose iz zemlje u prtljagu, izuzev na neka mineralna ulja, odnosno gorivo, alkoholna pića, te duhanske prerađevine.