Komisija Parlamenta BiH podržala uvođenje jedinstvenog broja za hitne situacije

Takvu inicijativu u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut te poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Oni su zatražili od Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti BiH da u roku od 30 dana uputi Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama kojim će se uvesti jedinstveni evropski broj za hitne situacije 112, koji predstavlјa jedan od važnih elemenata efikasnog sistema zaštite i spašavanja.

Tokom rasprave Kojović je odbacio je navode iz Republike Srpske da je u pitanju prijenos nadležnosti s entitetskog na državni nivo podsjećajući da je u vrijeme kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH bio Nikola Špirić (SNSD) 2009. godine usvojen novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti prema kojem je u okviru Sektor za zaštitu i spašavanje koji predviđa i uvođenje tog broja.

Napomenuo je i da je u pitanju evropska obaveza BiH, uz naglašavanje da se radi o važnoj oblasti koja podrazumijeva spašavanju i ukazivanje pomoći ljudima.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Ministarstva sigurnosti BiH napomenuto je da bi inicijativu trebalo izmijeniti u dijelu da se zaduži upravo Ministarstvo komunikacija i prometa jer je to u njihovoj nadležnosti.

Članica Komisije iz SNSD-a Sanja Vulić najavila je da predstavnici Republike Srpske neće podržati takvu inicijativu jer u pitanju prijenos nadležnosti naglašavajući da će sačekati stavove iz entiteta.

Nakon ovakvog glasanja inicijativa će se naći pred poslanicima Zastupničkog doma PSBiH koji bi trebali dati svoj stav o njoj.

Na sjednici Komisije k znanju su primljeni materijali u vez s rang-listom kandidata za članove Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda koje je pripremila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

Član Vijeća RAK-a Faruk Borić podsjetio je da u februaru ističe mandat sadašnjim članovima Upravnog odbora te je Vijeće ranije izvršilo zakonom propisanu proceduru, raspisan je konkurs, javili su se kandidati s onima koji su zadovoljavali formalne uvjete obavljeni su intervjui te in je evaulirala komisija nakon čega su rang listu uputili u daljnju proceduru.