„Kreativno ljeto u Zenici“ otvoreno promocijom dvije slikovnice Anide Letić-Sikirić

„Kreativno ljeto u Zenici“ počelo je danas promocijom dvije slikovnice Anide Letić-Sikirić.

Cijeli program zamisao je Midhata Kasapa, bibliotekara i animatora kulturnih programa i Zuhre Bajramović-Halać, vlasnice knjižare u Titovoj ulici gdje se programi i održavaju. Anida Letić-Sikirić, uz lijepu podršku mališana iz obdaništa „Pinokio“, predstavila je dvije slikovnice, „Psić Bibi u Zenici“ i „Psić Bibi u Sarajevu.

Ona je kompletna autorka ovih slikovnica koje najmlađima na zanimljiv način predstavljaju kulturne, historijske i svake druge vrjednote Zenice i Sarajeva.

“I ilustracije i tekst sam sama radila. Ilustracije su bile prvobitna zamisao, a tekst je nastao neplanski. Okušala sam se u cijelom konceptu i ispadoh kompletna autorica“, uz smijeh nam kaže Anida Letić-Sikirić.

Anida Letić-Sikirić

Anida trenutno priprema slikovnicu o Tuzli. Midhat Kasap, animator kulturnih dešavanja kaže kako je on zadužen za program „Na nama svijet ostaje“ kao dio „Kreativnog ljeta“ namijenjen najmlađoj publici.

“Cilj nam je da djecu odmaknemo od laptopa, tableta i mobitela i vratimo ih starim načinima druženja. Da ih vratimo čitanju, bojenju, pravljenju lutki i igrački koje mogu praviti u svojoj dobi“, kaže Midhat Kasap.

U programu za djecu naredne sedmice bit će predstavljena knjiga „Leptir“ autorke Nisvete Kozlić, odgajateljice u obdaništu „Sindibad“ a nakon toga i knjigu Alise Trtak Bajramović „Na nama svijet ostaje“.

Ove subote, u programu za odraslu publiku, u Titovoj ulici bit će promovisana književna ostvarenja Josipa Dujmovića i Adema Subašića.

Program „Kreativnog ljeta u Zenici“ još nije kompletiran, a njegovi organizatori ljubiteljima pisane riječi u toplim ljetnim danima obećavaju zanimljive trenutke i lijepa druženja.

 

Izvor: zenicainfo.ba