KŠ ZDK-Epidemiološka situacija nepovoljna s trendom pogoršanja

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna s dodatnim trendom pogoršanja, a na šta ukazuje i podatak Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) da je od 10. do 16. januara potvrđeno 1.873 novih slučajeva virusa korona te da je aktivno 3.080 slučajeva, što su višestruko veće brojke nego u prethodnom periodu.

-Ono što uliva nadu je činjenica da preovladava omikron soj virusa koji pokazuje puno blažu kliničku sliku, pa tako činjenicu da se bolnički kapaciteti više popunjavaju i da je nešto malo veći broj smrtnih slučajeva, ne prati povećan broj pozitivnih. Vjerujem da da ćemo s našim bolničkim kapacitetima i kvalitetan rad zdravstvenih radnika, u okviru kapaciteta koje imaju, izbjeći kolapse zdravstvenih ustanova i izaći iz ove teške situcije – rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠ-a dr. Adnan Jupić.

Naglasio je da nije zadovoljan stopom imunizacije stanovništva koja iznosi oko 43 posto, u šta je uključeno i 10-tak posto građana koji su vakcinisani u inostranstvu, a što nije dovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta protiv virusa korona. Zbog toga KŠ insistira na dosljednoj primjeni epidemioloških mjera i kontroli od nadležnih policijskih i inspekcijskih organa.

KŠ je u tom smislu donio i preporuku da se nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu prolongira za sedam dana, tako da će se učenici, umjesto 24. januara, u školske klupe vratiti 31. januara.

KŠ je dao zeleno svjetlo da se Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj u 2022. godini odobre sredstva za finansiranje testiranja na virus COVID-19, s obzirom na velike troškove koje po tom osnovu imaju ove zdravstvene ustanove. KBZ i OBT su samo u proteklih sedam dana izvršile 3.153 testiranja, od čega 1.853 antigenskih i 1.302 PCR metodom.

Ministar Jupić je rekao da je ovaj kanton ispunio sve obaveze u procesu izgradnje informacionog sistema za izdavanje jedinstvenog QR koda, te da centralnom bazom podataka upravlja Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Nadam se da će se vrlo brzo riješiti sa državnog nivoa i da će naši građani imati QR kodove, odnosno kovid pasoše koji će biti priznati u svim zemljama svijeta – rekao je Jupić.

 

Press služba ZDK