Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda LIND dobila akreditaciju do 2025. godine

Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda LIND, koja djeluje u Zeničkoj razvojnoj agenciji ZEDA, nedavno je uspješno okončala treću akreditaciju, te potvrdila područje akreditacije, koje važi za period od 2021. do 2025. godine.

„LIND laboratorija akreditovana je za mehanička ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta, a ovom trećom reakreditacijom pokrivamo područje 27 ispitnih standarda od kojih je 6 standarda za opremu za dječija igrališta. Ovo je zapravo direktna podrška privrednicima, odnosno proizvođačima namještaja da razvijaju svoje proizvode, da ih plasiraju na tržištu, te da ih izvoze na prostor Evropske unije, čime stiču i dodatnu vrijednost i postaju konkurentniji“, ističe Alma Bečirović, rukovodilac LIND laboratorije u Agenciji ZEDA.

Ova Laboratorija prva je i zasada jedina akreditovana laboratorija u BIH, koja ispunjava zahtjeve BAS EN ISO/IEC 17025:2018 za izvođenje mehaničkih ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta.

„Ne želimo ostati na postignutom jer već imamo planove da u narednom periodu područje naše akreditacije proširimo i na ispitivanja građevinske stolarije, odnosno prozora i vrata, što će biti jako bitno za naše proizvođače, koji svoje proizvode izvoze na tržište Evropske unije“, naglašava Alma Bečirović, rukovodilac LIND laboratorije u Agenciji ZEDA.

 

Izvor: zenicainfo.ba