“Limena glazba” probudila Travničane tradicionalnom Prvomajskom budnicom

Jedan od najstarijih orkestara u Bosni i Hercegovini, Duvački orkestar Muzičkog društva Travnik i ovog 1. maja nastavio je višedecenijsku tradiciju sviranja Pravomajske budnice.

Uprkos pandemiji koronavirusa, članovi Muzičkog društva Travnik su i jutros na svoj način, prvomajskom budnicom čestitali Praznik rada. Uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa, ovog 1. maja sviralo je manje članova u malo drugačijoj formaciji, ali tradicija je nastavljena.

-Želimo svojim sugrađanima čestitai Praznik rada, ali želimo na ovaj način najaviti bolje dane jer sve će ovo proći. – kazao je prof. Safet Beganović, dirigent i predsjednik Muzičkog društva Travnik.

Tradicija sviranja Prvomajskih budnica u Travniku se njeguje decenijama i nije prekinuta ni u ratu.

-Prvomajsku budnicu smo svirali i devedesetih tokom rata i ta tradicija nije prekinuta. Uz pridržavanje propisanih mjera i ovog prvog maja smo sa svojim sugrađanima. – ističe Alem Čančić, član orkestra i predsjednik UO Muzičkog društva Travnik.

Naredne godine Muzičko društvo Travnik obilježit će 140 godina djelovanja Duvačkog orkestra koji je sljedbenik tradicije koja je započela daleke 1881. Godine kada je formiran Duvački orkestar pri Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Travnik.

 

 

Izvor: travnik-grad.info