Ljekarska komora organizovala stručni sastanak na temu “Zdravstveno-pravni odnosi”

Ljekarska komora Zeničko – dobojskog kantona, u saradnji s Regionalnom advokatskom komorom Zenica, organizovala je stručni sastanak na temu „Zdravstveno – pravni odnosi“. Mnogobrojni predstavnici spomenutih struka odazvali su se sinoćnjem sastanku, na kojem se, između ostalog razgovaralo o vrstama odgovornosti zdravstvenih radnika kao i o ljekarskim greškama.

Prvi put ljekari i pravnici rade na jednom ovako bitnom projektu. Javna je tajna da su ljekari pravno needucirani, ali i pravnici medicinski. Ljekari se svakodnevno susreću s tužbama i napadima. Dosta smo nezaštićena kategorija koja djeluje u iznimno teškim uslovima u kojima nas, između ostalog, menadžmenti izrabljuju“, kazao je Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK.

Uslijed, već spomenutih, mnogostrukih sudskih postupaka i predmeta koji se vode protiv brojnih ljekara, i iz Regionalne advokatske komore Zenica iskazali su zadovoljstvo upriličenim sastankom.

Zakon o zaštiti prava pacijenata vrlo je koristan i za pacijente, ali i za ljekare. Spomenuti Zakon jedna je od bitnih stavki koja predstavlja početak edukacije medicinara s pravom, te sam sigurna da će, sve ono što nam u budućnosti slijedi, iznjedriti dobre rezultate“, poručila je predsjednica Regionalne advokatske komore, Vukica Suljić.

I medicinska i pravna akademska zajednica morat će u budućnosti poraditi na izgradnji medicinskog prava koje, u našoj zemlji, još uvijek nije ni u začeću, za razliku od nama susjednih zemalja, jedna je od poruka sinoćnjeg skupa.

 

Izvor: zenicainfo.ba