Manuela Naessl: “Radovi na utopljavanju zgrada KBZE počet će već na proljeće naredne godine”

Direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH Manuela Naessl posjetila je gradonačelnika Zenice kako bi zatražila da se angažira u pronalaženju rješenja trenutne situacije oko priprema za realizaciju infrastrukturnih projekata u Kantonalnoj bolnici Zenica i regionalnom vodovodu Plava voda.

Ovaj grad i država najveću zahvalnost duguju EBRD-u, najvećem kreditoru i evropskoj banci koja je potpomogla brojne projekte u gradu, kazao je nakon sastanka Kasumović.

„Razgovarali smo o stanju projekata koje Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH (EBRD) treba da finansira u bolnici u Zenici i o projektu Plava voda koji već duže vrijeme stoji. Mislim da smo našli nekakva rješenja, ali trebamo pod hitno održati sastanke s Vladom ZDK koja je u ostavci. No, ja ću već narednih dana tražiti sastanke u Vladi da pokušamo razriješiti probleme da projekt krene, kao i „Plava voda“ radi efikasnosti kredita.“

Direktorica Naessl ga je, dodaje, danas upoznala sa svim problemima koje banka i Evropske banke za obnovu i razvoj ima u realizaciji ovih projekata, dok ona napominje da su od gradonačelnika tražili da se što više aktivira u pronalaženju rješenja trenutne situacije, te da su o tome razgovarali i sa, sada već bivšim kantonalnim premijerom.

„Zenica je dio našeg programa Akcioni plana zelenih gradova koji uključuje i druge investicije koje su potrebne građanima Zenice za poboljšanje njihovih životnih standarda, a preduvijet za pokretanje razgovora o novim investicijama jeste upravo aktiviranje ovih projekata“, kazala je Manuela Naessl, direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH

“Naša su očekivanja i nadanja da će radovi na utopljavanju zgrada Kantonalne bolnice u Zenici početi već na proljeće naredne godine. Tender je već objavljen, ali postoje neki preduvjeti i predradnje koje prethode i zato o tome razgovaramo i sa predstavnicima gradske i kantonalne vlasti”, dodaje Naessl.

 

Izvor: zenicainfo.ba