Milan Tegeltija: Podnosim ostavku sljedeće sedmice

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, najavio je danas podnošenje ostavke na tu funkciju koje će se, kako je rekao, dogoditi sljedeće sedmice, potvđeno je na pres-konferenciji održanoj u Banjaluci.

On se, podsjećamo, posljednjih sedmica suočio s brojnim kritikama javnosti, članova VSTV-a, ali i međunarodnih institucija u BiH, nakon što su mediji objavili audio snimak s Tegeltijom u glavnoj ulozi.

Gostujući na N1, Tegeltija je rekao da ”mu to liči na njegov glas”.

”Meni taj glas liči na moj glas, postoje rečenice koje su sasvim sigurno moje, ali taj razgovor je potpuno jasno da se radi o montaži. I Savjet je rekao da se na osnovu toga ne može izvesti nikakav zaključak. Ja više o tome ne želim pričati. Dokaz mora biti pribavljen na zakonit način, to je jedini način da zaštite društvo od zloupotreba bezakonja, ucjena. Mislim da se danas svi građani BiH moraju zapitati u kakvom društvu živimo ukoliko se jedan takav napad može izvršiti bez ikakvih posljedica”, istakao je Tegeltija u razgovoru za N1.

On je isticao da se u Sarajevu gdje je sjedište VSTV-a, ne osjeća sigurno.

Ponovio je to i danas naglasivši da je njegova diskreditacija počela od trenutka njegovog izbora od medija ”bliskih Stranci demokratske akcije”.

Istakao je da je njegovoj odluci prethodio razgovor s porodicom, prijateljima i saradnicima. Najavio je i podnošenje ostavki na sve funkcije koje je obavljao.