Ministar Jupić: Sve tri oboljele osobe smještene u izolatorij

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i predsjednik Kriznog štaba, dr. Adnan Jupić potvrdio je danas da su sve tri osobe, oboljele od korona virusa, smještene u izolatorij Kantonalne bolnice i bit će pod zdravstvenim nadzorom infektološkog odjela, koji je zadužen za njihovo liječenje.

“Stigla je i zvanična potvrda da su virusom korona zaražene dvije osobe bliske prvo oboljeloj ženi i ovdje se radi o takozvanim uvezenim slučajevima, jer su oboljeli vani. To znači da nemamo širenja bolesti među našim stanovništvom”, kaže dr. Jupić istakavši da su se pomenuta lica vrlo odgovorno ponašali.

Za još jednu osobu koja je u inostranstvu bila u kontaktu sa oboljelima stigao je negativan nalaz i ta osoba će biti pod nadzorom i u kućnoj izolaciji.

“Kompletan put protokola i provedena procedura za tri oboljele osobe od korona virusa juče je pohvaljena na sastanku u federalnom ministarstvu zdravstva i posebno od predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije kao primjer kvalitetnog rada”, naglašava ministar Jupić.

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK je u stalom zasjedanju i u ovom trenutku, stav je struke, ne postoji opravdanje za ograničavanje odvijanja nastave, iza čega stoji i Svjetska zdravstvena organizacija.

“Postavlja se pitanje šta dobijamo zatvaranjem škola jer niko svoje dijete neće držati zatvorene u kućama, izlazit će napolje, družiti se i na taj način eventualno učestvovati u širenju procesa, što mi na svaki način želimo izvjeći”, ističe dr. Jupić.

Bit će ograničena nastava u dijelu koji se naslanja na zdravstvene ustanove, odnosno Medicinsku školu i Fakultet, pri čemu će dio nastave koji se obavlja u Bolnici biti ograničen i sveden na kabinetski rad.

Ukoliko se u narednom periodu ukaže potreba Krizni štab ZDK izdat će odgovarajuće naradbe o zatvaranju obrazovnih ustanova.

 

Izvor: zenicainfo.ba