Ministar Lovrić potpisao mjenice po kreditnom zaduženju za projekat Plava voda

„Potpisom mjenica krajem prošle sedmice od strane ministra finansija Zeničko-dobojskog kantona po kreditnom zaduženju za projekat „Plava voda“, ovaj kanton i praktično je u cijelosti ispunio svoj dio obaveza“, potvrdio je resorni ministar, Josip Lovrić.

„Ovim je okončano potpisivanje seta potrebnih ugovora i podugovora i što se tiče ZDK obaveze su ispunjene“, dodao je Lovrić u podsjetivši da su mjenice upućene prema Javnom preduzeću Regionalni vodovod Plava voda sa sjedištem u Travniku, odnosno izvršena je međusobna primopredaja.

Mjenice su takođe ranije potpisane i upućene prema federalnom ministarstvu finansija, kao instrument obezbjeđenja plaćanja po kreditnom zaduženju.

Složen međukantonalni i međuregionalni projekat Plava voda finansira se kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj-EBRD i Banke Vijeća Evrope-CEB u jednakom iznosu od po 11 miliona erura, a budući korisnici novih količina pitke vode su građani Grada Zenica, te općina Travnik, Novi Travnik i Busovača.

ZDK se odlukom Skupštine iz 2017. godine, kreditno zadužio kod EBRD-a i CEB-a za iznos od 14 miliona i 300 hiljada eura, odnosno 65 posto ukupnog kreditnog zaduženja za finansiranje projekta “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”. Zaduženje se odnosi na dio zajma koji je obavezan vraćati ZDK, što je 17,50 posto, kao i za dio kredita koji su u obavezi vraćati Grad Zenica i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

 

Izvor: zenicainfo.ba