Mioč: Trenutno stanje zahtijeva oprez ali ne znači paralizu života

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila globalnu pandemiju kojoj je uzrok koronavirus.

Koronavirus, trenutno najaktuelnija tema u cijelom svijetu, u građanima izaziva osjećaj straha i brige što je u konačnici rezultiralo obustavom nastave u školama, ali i zabranom javnih okupljanja.

Ivan Mioč, učitelj Katoličkog školskog centra, ne plaši se koronavirusa te smatra da nema mjesta za paniku.

„Ne vidim razlog za paniku, ali vidim razlog za oprez. Potrebno je da se vodi računa o redovnom pranju ruku i održavanju lične higijene“, rekao je Ivan Mioč koji smatra da je za dobrobit svih građana potrebno slijediti upute Kriznog štaba.

Svakodnevno smo svjedoci različitih dezinformacija o koronavirusu koji se nalaze na društvenim mrežama i koje izazivaju strah kod građana naše države.

„Ukoliko se čita neka informacija na društvenim mrežama onda to moraju biti provjereni izvori poput javnih RTV servisa. Web portali koji su se do sada iskazali u kvalitetnom iznošenju i prenošenju informacija su svakako institucije vlade kao i eminentni stručnjaci čijih se uputstava treba pridržavati“, kazao je Mioč.

Učitelj Katoličkog školskog centra ističe da je odluka o obustavi nastave u očima prosvjetnih radnika uvijek nezahvalna iz razloga što je tema svakog mogućeg prekida nastave jako loša.

„Prekid nastave u ovom slučaju je nužan i podržavam ga. Odluka o online nastavi nije najsretnije rješenje ali je ipak dobar odgovor na ovakvu situaciju“, dodao je Mioč koji napominje roditelje da budu dovoljno samovjesni  i oprezni te da djecu ne vode na javne skupove ili u trgovačke centre.

Mioč je primjer građanskog aktiviste koji na djelu želi da pokaže kako svi možemo doprinijeti svojim angažmanom normalizaciji situacije, i iskoristiti mehanizme na raspolaganju da olakšamo period koji je pred nama. Svoje znanje i vještine stavio je u službu općeg dobra i ponudio saradnju i našoj kući. Ovo je i poziv svima onima koji isto razmišljaju da nam se jave, a zajedno ćemo dogovoriti kako vaše ideje realizovati i na našim platformama, sve s ciljem olakšavanja života u vanrednim okolnostima koje su nas zadesile.

 

Izvor: zenicainfo.ba