Mogu li se smanjiti gužve u laboratoriji zeničkog Doma zdravlja?

U Službi za laboratoriju Javne Ustanove Dom Zdravlja Zenica pacijenti čekaju i po nekoliko sati kako bi uradili analizu krvi.
Gužve su enormne, iz Doma zdravlja kažu da rade na instalaciji novog softvera koji će olakšati svim pacijentima i ubrzati proces vađenja krvi.

Običaj da se u laboratoriju dolazi u ranim jutarnjim satima još je najčešća navika, iako pacijenti mogu da dođu i poslije, ali većina njih se ipak odluči da dođe rano i zbog toga se stvaraju velike gužve, ali to nije jedini uzrok, već i zastarjeli način rada.

„Došao sam jutros u šest sati, bio sam deseti u redu i evo tek sad sam primljen, preko reda uzimaju više već što treba, dok ostali čekaju“, kaže nam pacijent Nusret Hasić.

Pacijenti navode da je nesnošljivo čekati u redu po nekoliko sati, još je teže jer je ljetni period i da se mora nešto poduzeti po pitanju ovoga.

„Došla sam u pola devet , a kičma me boli i zaista ne zna koliko dugo ću čekati“, žali se Kasema Ćurić, još jedna u nizu nezadovoljnih.

Ovih dana Služba za laboratoriju uvodi novi softver pomoću kojeg će Laboratorija biti uvezana sa KBZ i Porodičnim ambulantama. Radnici su trenutno na intenzivnoj edukaciji i otprilike za dvije sedmice se nadaju da će ovaj sistem biti potpuno u funkciji.

„Ovih dana radimo na instalaciji novog softvera i sve će ići računarski, svaki pacijent će dobivati kod i bit će sigurno daleko lakše rješavanje ovog pitanja. Kako dolazi pacijent u laboratoriju od doktora tako će se vraćati doktoru, jer neće biti nalaza da se ovde izdaju već će ga nalaz čekati u njegovoj ambulanti“, izjavio je za Zenicainfo.ba prim.dr. Ferid Alić, pomoćnik direktora za medicinske poslove zeničkog Doma zdravlja.

prim.dr. Ferid Alić

Iako ove gužve nisu “od jučer”, laboratorija je na žalost ostala zadnja za uvezivanje i primjenu novog sistema koji olakšava posao i smanjuje gužve. Također naši sugrađani koji svakodnevno imaju potrebu koristiti pristupni lift su nam se požaili da on već mjesec dana ne radi. Osobe u kolicima, raznim hodalicima, ali i majke sa djecom u kolicima moraju se snalaziti kako ući u Dom zdravlja.

 

Izvor: zenicainfo.ba