Na području SBK 1.800 osoba u samoizolaciji, 70 kojima istekao period samoizolacije

Krizni štab Ministarstva zdravstva i socijalne politike je obavijestio Vladu SBK na današnjoj vanrednoj sjednici održanoj u Travniku da u samoizolaciji na području kantona ima oko 1.800 osoba, ali i da ima 70 osoba kojima je istekao period samoizolacije.

Takođe je usvojen prijedlog da se Zavod za javno zdravstvo obrati Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona sa zahtjevom da  se na raspolaganje stavi jedan infektolog koji bi  bio na ispomoći u ovom periodu na području SBK.

-Vlada SBK je informisana i o postupku hitne nabavke opreme za bolnice i domove zdravlja preko Ureda za javne nabavke Vlade SBK i UNDP-a, a u skladu sa potpisanim Sporazumom.  Vlada SBK i UNDP bi iz ranije izdvojenih sredstava iznos od po 250.000 KM (ukupno 500.000 KM) osigurali za nabavku respiratora za potrebe Srednjobosanskog kantona. Preostali dio sredstava koji je ranije izdvojen bi se usmjerio za nabavku lijekova i ostale opreme potrebne za bolnice i domove zdravlja.- saopćeno je zi Vlade SBK.

Usvojen je i Prijedlog da se uspostavi psihološka pomoć koja će biti dostupna 24 sata u Domovima zdravlja. U ovu svrhu uspostavit će se posebni kontakt telefoni koji će biti naknadno objavljeni.

 

Izvor: travnik-grad.info