“Naš most” Zenica organizuje online aukciju slika za zeničke seniore/ke

Udruženje “Naš most” Zenica će putem Facebooka organizovati dobrotvornu online aukciju slika između 14. i 21. decembra ove godine.

Aukcijski predmeti se sastoje od umjetničkih slika članova/ica i simpatizera/ki udruženja “Naš most” Zenica koje su u vlasništvu udruženja, te radovi koje su članovi/ce i simpatizeri/ke udruženja donirali za ovu dobrotvornu aukciju. Radove na aukciji su naslikali akademski umjetnici i umjetnice, kao i samouki slikari i slikarice koji su se počeli baviti slikanjem kroz aktivnosti “Našeg mosta”.

Nurida Ščetić je šezdesetšestogodišnja članica udruženja “Naš most” čija dva rada učestvuju u dobrotvornoj aukciji. Nurida je ovog ljeta, u okviru projekta “Ima neka tajna veza” udruženja “Naš most” i beogradske organizacije “Art Aparat”, putem online radionica slikanja naučila tehniku reljefnog slikanja na aluminijskoj foliji.

“Slikanje mi puno znači. Pomaže mi da se isključim iz svakodnevne brige i stresa. Zahvaljujući (projektu), naučila sam tehniku koja me sada ispunjava i čini sretnom”, kaže Nurida.

Prihod od prodaje aukcijskih predmeta će biti usmjeren na finansiranje adaptacije i namještanja dodatnog prostora udruženja u ulici Maršala Tita 22 u Zenici, koji je u novembru ove godine zenička Gradska uprava dodijelila “Našem mostu”.

“Novi prostor smo zatekli u stanju kojem je potrebna potpuna renovacija. Zbog nedostatka vlastitih sredstava organizujemo online aukciju radova članova i članica Našeg mosta kojom ćemo, nadamo se, skupiti dovoljno novca za adaptaciju prostora koji će biti otvoren za sve građane i građanke Zenice”, kaže Dženan Pjanić, programski koordinator udruženja “Naš most” i voditelj aukcije.

Udruženje “Naš most” Zenica kroz umjetničke i kulturne programe promiče socijalnu inkluziju ranjivih grupa, fokusirajući se na starije osobe, mlade, žene i osobe s invaliditetom.