Nastavlja se implementacija projekta za unaprijeđenje srednjeg stručnog obrazovanja

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškim zavodom Zenica, uz finansijsku podršku Fondacije Helvetas Moja Budućnost, nastavlja implementaciju projekta ˝Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu˝.

Riječ je o projektu koji je započeo u 2020 -oj godini i tada je udruženim snagama sudionika projekta formirana Međusektorska radna grupa kako bi se unaprijedilo srednje stručno obrazovanje, u skladu sa potrebama tržišta rada u Zeničko-dobojskom kantonu.

„Ta Međusektorska radna grupa i u ovom implementacijskom periodu će raditi na zagovaranju izmjena pozitivno-pravnih propisa u cilju razvoja praktične nastave izvan škole, a sve u cilju prepoznavanja statusa učenika na praktičnoj nastavi koja se odvija van škole“, navodi Diana Babić, predsjednica Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.

Projektom je planirana implementacija još jednog ciklusa obuke mentora za praktičnu nastavu uz koordinaciju Privredne komore.

U prethodnom periodu su kreirana i usvojena dva pravilnika za izvođenje praktične nastave, jedan je vezan za izvođenje praktične nastave u privrednim subjektima ZDK, a drugi se tiče ferijalne prakse.

„Implementacija istih zbog pandemije je bila dosta ograničena ali i u tom kratkom implementacijskom periodu su prepoznate mogućnosti unapređenja odredaba tog pravilnika, te će se raditi i na analizi efekata implementacije pravilnika“, završava naša sagovornica.

Zahvaljujući ovom projektu izrađene su smjernice za izmjenu 30 % nastavnih programa u skladu sa potrebama tržišta rada koje će biti promovirane i pilotirane u odabranoj srednjoj školi, a iskustva prenesena na cijeli kanton.

 

Izvor: zenicainfo.ba