Nezvanično: Ponavlja se glasanje u Travniku, a poništavaju izbori u Srebrenici i Doboju

Centralna izborna komisija BiH, zbog brojnih neregularnosti na dan održavanja izbora 15. novembra, pokrenula je istragu i ispituju se sve okolnosti o dešavanjima na biračkim mjestima. Naredne sedmice Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) trebala bi konačno donijeti odluke o izborima u Srebrenici, Doboju i Travniku koji su održani prije dva mjeseca, piše Faktor.ba.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Faktor, u Travniku će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika, dok će u Srebrenici i Doboju biti poništeni, a potom raspisani ponovni izbori i za općinsku i gradsku skupštinu, te za načelnika, odnosno gradonačelnika.

Prijevremeni izbori (Travnik) bit će održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana.

Rezultati izbora za načelnika Travnika potvrđeni su 15. decembra. Najveći broj glasova 10.343 osvojio je kandidat SDA Mirsad Peco, koji je preminuo na sam dan izbora.

Iz HDZ-a BiH smatraju da se ne trebaju raspisivati prijevremeni izbori jer mandat načelnika nikome nije dodijeljen, te da je jedino ispravno i logično da drugoplasirani, a to je Goran Pejaković (6.946 glasova), kandidat HDZ-a, bude novi načelnik Travnika. Iz SDA su stava da izbori u Travniku za načelnika trebaju biti ponovljeni.

Izborni zakon BiH ne poznaje ovakvu situaciju, koji koraci se poduzimaju ukoliko kandidat premine na dan izbora. S obzirom na to da prvoplasirani i drugoplasirani nisu iz iste stranke, nemoguće je, ne samo zakonski već i vođeni primjerima prakse iz evropskih zemalja, načelnički mandat dodijeliti, kao što je to slučaj sa kandidatskim listama iste stranke. U tim slučajevima, što je Izborni zakon BiH i propisao, mandat se dodjeljuje sljedećem sa liste jer se radi o istom političkom subjektu.

 

Izvor: travnik-grad.info