Nizom svečanosti u Zenici obilježen Dan državnosti BiH

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na spomen –  obilježjima Kameni spavač i Papirna, održano je polaganje cvijeća za pale borce, stradalnike rata.

Na spomen – obilježju Papirna, centralna svečanost i polaganje cvijeća održala se u organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata ZDK, a na Kamenom spavaču u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca.

„Danas je Dan državnosti BiH i ovaj dan je utemeljen odlukama ZAVNOBiH-a, na današnji dan u Mrkonjić Gradu. Vjerujemo da su te odluke pravi antifašistički temelj za viševjekovnu budućnost BiH, iako je ova država novi val fašizma preživjela 92. – 95. godine, sa ogromnim brojem žrtava. Međutim, BiH može da bude samo ono što piše u rezoluciji ZAVNOBiH-a, a to je i srpska i muslimanska i hrvatska, kako je to drug Tito rekao“, rekao je Sretko Radišić, potpredsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata ZDK.

„Koliko je ovaj datum važan vidimo danas i u našem gradu. Danas je grad trebao biti svečano okićen. Trebali smo izaći svi danas da obilježimo Dan državnosti. Danas je Subnor organizator centralne svečanosti, ali mi smo mislili ipak da ovome danu doprinesemo, jer se krvava historija Bosne i Hercegovine ne zaustavlja pa je i 1992. godine ponovo BiH doživjela agresiju“, za naš portal rekla je Nihada Huseinagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

Svečanostima i polaganju cvijeća prisustvovao je i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

„Ovo je najvažniji datum opstojnosti BiH. On znači nešto posebno, što se treba osjećati u duši. Trebaju građani voljeti svoju državu“, rekao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: zenicainfo.ba