Njemačka banka KfW započela postupak raskida sporazuma o dodjeli kredita za HE Janjići

Njemačka banka KfW započela je postupak raskidanja sporazuma o dodjeli kredita u iznosu od 30 miliona eura za izgradnju hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni, saopćeno je iz Eko foruma Zenica.

Mjesna zajednica Janjići, Eko forum Zenica i Arhus centar Sarajevo pokrenuli su u januaru 2021. godine postupak pred uredom za žalbe ove banke. Prošle sedmice Eko forum Zenica dobio je informaciju iz banke da je pokrenut postupak raskida sporazuma o dodjeli kredita.

“Ovo je za nas dokaz da je pomenuta banka na liniji odgovornog poslovanja i da radi u skladu sa utvrđenim smjernicama”, izjavila je Emina Veljović, direktorica Aarhus centra Sarajevo.

S druge strane u maju prošle godine istekla je i okolinska dozvola koja se, po novim zakonskim rješenjima, ne može ponovo izdati za isti objekat, ukazala je Veljović.

Odluku Njemačke banke KfW za pokretanje raskida sporazuma pozitivno je dočekana i u Mjesnoj zajednici Janjići.

“Ovo je za nas dobra vijest, nastavljamo našu borbu i pratit ćemo dalji razvoj situacije”, kazao je Miralem Kaknjo, predsjednik Mjesne zajednice Janjići.

Bez ovih kreditnih sredstava, Javno Elektroprivreda najvjerovatnije neće moći izgraditi hidroelektranu Janjići, čime smo dobili jednu bitku za spas rijeke Bosne, Janjićke ade i slapova, saopćavaju iz Eko foruma, te dodaju da se borba nastavlja dalje, kampanjom za brisanje ovog energetskog objekta iz prostornog plana.

 

Izvor: zenicainfo.ba