Nove mjere u FBiH, uvodi se pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio”

Na sastanku održanom na inicijativu predsjednika Vlade Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića konstatovano je da epidemiološka situacija u FBiH nije zadovoljavajuća i postignut je konsenzus da se ide s pojačanjem postojećih mjera kada je riječ o imunizaciji.
Konstatovano je da punktovi u domovima zdravlja moraju biti otvoreni najmanje tri puta sedmično do 20.00h.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je istakao da se mobilni timovi i planovi moraju napraviti za odlazak u sva ruralna mjesta, ali i mjesta poput obrazovnih institucija, javnih ustanova, gdje ima više od 30 zaposlenih.

Donosena je odluka da se slijedi praksa normalizacije života kao što su uvele mnoge evropske i susjedne zemlje, što znači pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio”, objavljeno je na zvaničnoj stranici Vlade FBiH.

“Uvođenje tog pravila će ići postepno i krenuće krajem decembra. Do tada će se ostale pretpostavke završiti. To je važan korak, pri čemu će se ići na sve javne radnike, socijalne i zdravstvene ustanove, zatim su tu vatrogasci, policija, školstvo. Ne možemo ostati izolovani imajući u vidu situaciju koja se trenutno dešava”, dodao je Čerkez.

Na sastanku je razgovarano i o stvaranju svih preduslova za uvođenje “QR” koda.

“Očekujemo da će se to završiti do kraja godine ili početkom naredne. U tom smislu očekujemo podršku Ministarstva civilnih poslova, s obzirom da je to jedino tijelo koje se priznaje na međunarodnom planu”, rekao je Čerkez.

Govoreći o kovid propusnicama, Čerkez je dodao da se počinje realizovati prvi preduslov da svi kantoni izrade elektronske baze podataka, te da je do sada to učinilo četiri do pet kantona.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić istakao je da u FBiH ima dovoljno vakcina i da će se morati uvoditi mjere kojima će se stimulisati ljudi na vakcinaciju.