Novi solarni sistem za zagrijavanje vode u Đačkom domu

“Nedavno uvedeni novi solarni sistem za zagrijavanje vode u Đačkom domu „Nedžad Ibrišimović“ u Zenici najviše je obradovao djecu, smještenu u ovom Domu, jer sada imaju toplu vodu za kupanje 24 sata dnevno i to svi, dok se sa prethodnim, dotrajalim bojlerima iz 1969. godine moglo  dnevno poslužiti samo nekoliko njih tokom jednog dana“, svjedoči Ermin Zukić, direktor ovog Doma, napominjući da je na ovaj sistem sada spojena i đačka kuhinja, te je olakšica  učinjena i uposlenicima, koji u njoj rade.

Novi solarni sistem, zahvaljujući kojem su postavljeni solarni kolektori i dva velika spremnika sa opremom, uveden je  realizacijom projekta Ministarstva obrazovanja ZDK i „Caritasa“ Švicarske, te njihovim uloženim sredstvima u iznosu od 30.000 KM.

“Osim što je za 88 đaka, smještenih u ovom Domu, kao i za njihovu kuhinju,  obezbijeđena svakodnevno topla voda, značaj novog solarnog sistema u Đačkom domu u Zenici, je i njegov ekološki aspekt, ali i značajne uštede u potrošnji električne energije i do 70 posto, koje će se postići na ovaj način”, ističe Ermin Zukić, direktor Đačkog doma „Nedžad Ibrišimović“ u Zenici.

 

Izvor: zenicainfo.ba