Novogodišnja poruka gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića

Gradonačelnik Fuad Kasumović, uputio je novogodišnju čestitku koju vam prenosimo u cjelosti:

Dragi sugrađani,

Godina iza nas bila je svima teška.

Na svjetskom nivou proglašena je pandemija korona virusa koja je uzrokovala teške poremećaje u svim sferama društveno-ekonomskog života.

Otkako je u martu ove godine, Vlada Federacije BiH proglasila stanje nesreće zbog pojave korona virusa na području entiteta Federacija BiH, Gradska uprava Zenice na čelu sa mnom sve svoje aktivnosti usmjerila je na zaštitu zdravlja naših sugrađana.

U tom smislu sve svoje materijalne i ljudske kapacitete stavili smo na raspolaganje višim nivoima vlasti, zdravstvenim ustanovama, nevladinim organizacijama, udruženjima i građanima.

Istovremeno poduzeli smo sve što je u okviru naših mogućnosti da ublažimo ekonomske štete koje su pogodile lokalne privrednike.

Pored svih teškoća, Grad Zenica jedna je od rijetkih lokalnih zajednica u kojima su realizovani brojni projekti za ljepši i kvalitetniji život građana.  

Svakako bih izdvojio realizaciju više od 60 projekata iz oblasti putne infrastrukture, čija je investiciona vrijednost veća od 4 miliona KM.

Radove na realizaciji ovih projekata izvodile su lokalne firme, čime smo nastojali očuvati radna mjesta i pomoći našim privrednicima.

Na izmaku 2020. godine novi saziv Gradskog vijeća Zenica podržao je prijedloge izmjena regulacionih planova koji se odnose na centar grada, čime su se stekli uslovi za dugoočekivano prostorno uređenje grada.

Također, pokrenute su aktivnosti na izradi Urbanističkog plana koji će Zenica dobiti nakon 37 godina.

U 2021. godini cilj nam je da uspješno nastavimo započete procese i aktivnosti, kako bi od Zenice napravili urbani centar, lijep i ugodan za život svih građana.

Nadamo se da će godina pred nama biti bolja, zdravstveno manje rizična i ekonomski stabilnija.

U tom svjetlu svim Zeničankama i Zeničanima, našim građanima u zemlji i inostranstvu, u ime Grada Zenica, kao i u svoje lično ime želim dobro zdravlje, radost i sreću u 2021. godini.”  

Vaš Gradonačelnik
Fuad Kasumović