Obilježen 20. mart, Dan Zenice

 

Povodom  Dana Zenice danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Sjednici je prisustvovao veliki broj zvanica iz društvenog, političkog, kulturnog i vjerskog  života našeg grada.

Svečanost su uveličali članovi Kulturno-umujetničkog društva  “Željezara” Zenica.

Prigodnim govorom prisutnim se obratio gradonačelnik  Fuad Kasumović. Čestitao je praznik Zenice i između ostalog kazao:

 

” Poštovani sugrađani, možemo i trebamo biti ponosni na svoj grad, na njegovu istoriju, tradiciju i ljepotu i zato hvala generacijama naših sugrađana koje su gradile Zenicu. Zahvaljujući njima, danas živimo u gradu po mjeri čovjeka, poznatom po ljepoti, kulturi, toleranciji i posebno po ljudskoj toplini.

Onima koji u našem vremenu radom dokazuju svoje kvalitete i promovišu grad u privredi, nauci, umjetnosti, sportu i drugim područjima, tradicionalno se zahvaljujemo Nagradom grada, najvišim gradskim priznanjem, na čemu im kao gradonačelčnik ovom prilikom čestitam.

I na kraju nešto lično. Dan Zenice 20. mart je i datum moga rođenja. Zenica nisu objekti i kapitalni projekti, nego njeni ljudi koji moraju biti odlučniji, hrabriji i preuzeti sudbinu u svoje ruke. Bit ću sretan i ponosan da Grad i ja zajednički proslavimo naredni rođendan sa većim brojem zaposlenih i uz zadovoljnije sugrađane. Naš zajednički projekt treba biti ekonomski jaka, multietična, europska, a naša – Zenica.”

Nakon prigodnog obraćanja Gradonačelnik je uputio čestitke ovogodišnjim laureatima i uručio im priznanja. Nagradu Zenice dobili su:

Aldina Aganović, za rezultate postignute u oblasti odgojno-pedagoško kulturnog rada i snažnog utjecaja na sazrijevanje mladih kroz muziku i promociju kulture kroz sve starosne generacije.

Klub sjedeće odbojke „ZENICA 92“, za resocijalizaciju ratnih vojnih invalida, postignute sportske rezultate i afirmaciju Zenice i Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu.

Prof. Munir Selimović, olimpijski trener, za vrhunske rezultate u stručnom i pedagoškom radu u sportu i obrazovanju, te promociju Grada Zenice i države Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu.

Profesor dr. Sabahudin Jašarević, za poseban doprinos u razvoju visokog obrazovanja, naučno-istraživačkom radu i afirmaciji Asocijacije za kvalitet u Bosni i Hercegovini.

Mr. Semir Šut, za unapređenje sigurnosti, afirmaciju rezultata rada u oblasti bezbjednosti i jačanju ugleda Zenice u zemlji i  svijetu.

U ime nagrađenih skupu se obratio mr. Semir Šut.