Obrazovanje: Veliki interes za učenje stranih jezika

Živimo u vremenu kada je poznavanje jednog stranog jezika od ključnog značaja. Iako, učenje stranog jezika nije lak posao, kažu da se u poslovnom svijetu, čovjek vrednuje onoliko koliko jezika poznaje.

Poznavanje stranog jezika može biti odlučujući faktor za dobitak nekog posla, ističe Sanja Zahirović, prof. engleskog jezika i književnosti. Prema njenim riječima, strani jezici podstiču bolje razumijevanje različitih kultura i tradicija ali i otvara polja za nova iskustva. Za učenje stranih jezika ne postoji određena starosna granica, pa se može naučiti u bilo kojem trenutku.

„Najviše djeca uče ono što čuju pa će tako engleski jezik najbolje usavršiti kroz pjesmice“, kazala je prof. Zahirović, koja ističe da dijete sa učenjem stranog jezika može krenuti od predškolskog uzrasta.

Učenje stranih jezika u procesu je obaveznog osnovnog obrazovanja, a broj sati nastave je 19 časova sedmično.

„Poznavanje stranih jezika važno je da, kad odem u neku drugu državu ili u neki drugi grad, pokažem da je to neki moj talenat i sposobnost da sam u tome dobra“, izjavila je za naš portal učenica osnovne škole.

„Važno je znati strane jezike kako bi se mogli sporazumijevati sa turistima koji ne znaju naš jezik kada odemo u druge gradove“, rekao je učenik koji navodi da će početi sa učenjem ruskog jezika kada krene u stariji razred.
Ipak, građani Zenice u učenju stranih jezika vide priliku za odlazak iz BiH za boljim životom.

Naš sugrađanin izjavio je učenje engleskog i njemačkog jezika važno kako bi se moglo otići iz naše države.

„Važno je da znamo neki strani jezik kako bi se mogli snaći u svakoj državi“, dodaje naš sugrađanin koji ide na kurs njemačkog jezika kako bi otišao iz BiH.

Svjesni smo da je učenje stranih jezika od velike važnosti za život i komunikaciju u modernom svijetu, čemu svjedoči činjenica da, bez obzira da li poznajemo neki svjetski jezik, kroz svakodnevno korištenje računara i mobitela intenzivno ga koristimo.

 

Izvor: zenicainfo.ba