Od početka pandemije koronavirusa 7.000 radnika u Federaciji BiH izgubilo posao

“Vlada FBiH nema zakonskog osnova da zabrani firmama da radnicima daju otkaze. Ono što može da učini jeste da stimuliše poslodavce koji se odluče da ne otpuštaju radnike na način da snosi dio obaveza, odnosno uplaćuje za te radnike. Za sve koji budu otpušteni, Vlada će kroz službe za zapošljavanje nastojati da brine o tim radnicima na način da ostvare novčanu naknadu za nezaposlene u skladu sa zakonom”, rekao je Drljača.

On je kazao da će se na sjednici Vlade FBiH u petak razmatrati stablizacijski plan za FBiH. Dodao je da je premijer Fadil Novalić formirao tim koji će raditi na ovom prijedlogu plana.

Kada je riječ o pojedinim industrijskim granama, prije nekoliko dana je objavljen podatak da je u BiH do sada u drvnoj industriji bez posla ostalo 2.000 radnika.

Premijer FBiH Fadil Novalić nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka o okvirnim stabilizacijskim mjerama u Federaciji BiH obećao je da će Vlada subvencionirati poreze i doprinose za sve koji nisu otpuštali radnike.

“Najavljujem formiranje dva fonda od ukupno milijardu KM za pomoć privredi”, izjavio je Novalić u kratkom obraćanju medijima.

Inače, na Vladu FBIH veliki su pritisci poslodavaca, sindikata ali i niza stranaka s prijedlozima konkretnih mjera da se spriječi veliki val otkaza od kojeg se strahuje.