Odobrena sredstva za zapošljavanje 523 osobe sa invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom obavještava da su odobrena sredstva za novo zapošljavanje 523 nezaposlene osoba sa invaliditetom na području Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz tog fonda.

Od te brojke, njih 457 će bit zaposleno putem stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom, dok će 66 osoba sa invaliditetom biti zaposleno u okviru programa podrške razvoju privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kojih na području Federacije BiH ima 154.

Fond je od 2015. do danas podržao novo zapošljavanje 4.083 osobe sa invaliditetom. Poređenja radi, u periodu od osnivanja Fonda do 2015. godine podržano je uposlenje ukupno 695 osoba sa invaliditetom.

O povećanom obimu kontinuirane podrške osobama sa invaliditetom govori i podatak da Fond trenutno vrši kontinuirano refundiranje novčanih naknada i plata za više od 2.600 zaposlenih osoba sa invaliditetom uposlenih pod posebnim uslovima u Federaciji BiH, dok su na kraju 2014. godine vršene refundacije doprinosa i dijela plate za tek 726 zaposlenih osoba sa invaliditetom.