Naslovnica Fokus Održan još jedan virtuelni “Zenica Meetup”: Naredni organiziramo uživo!

Održan još jedan virtuelni “Zenica Meetup”: Naredni organiziramo uživo!

Zenička dijaspora okupila se sinoć na još jednom Meetup-u kojeg smo organizirali u saradnji sa predstavnicima Gradske uprave Zenica.

Crowdfunding kampanja

Bila je ovo idealna prilika da se dijaspora upozna sa nedavno lansiranom donatorskom kampanjom i-dijaspore, koja je nazvana “We can do it – clean Zenica!”, a u sklopu koje skupljamo finansijska sredstva za čišćenje i uređenje Zenice u samo jednom danu. Među brojnim partnerima u ovom projektu svakako su i zenički Eko forum, kao i grupa “Rijeke Bosne i Hercegovine – Budi promjena”, odnosno njeni mnogobrojni članovi.

Zenička dijaspora pohvalila je navedenu akciju, te već sinoć i finansijski podržala projekat. To isto možete uraditi i vi u narednih dvadesetak dana, putem ovog linka.

Bend “Šuma čovjek”

Također, Zeničani su sinoć upoznati i sa trenutnim aktivnostima švicarskog benda “Šuma čovjek” kojeg predvodi Bosanac i Hercegovac, gospodin Ivica Petrušić. Naime, ova talentirana ekipa u našoj zemlji snima čak četiri muzička spota, a jedna od lokacija na kojoj će se snimati spotovi bit će i Zenica, sa svojim okolnim mjestima. Na taj način popularni bend promoviše našu državu i njene prirodne ljepote, podržava bosanskohercegovački eko turizam i “usmjerava” Švicarce i druge Evropljane ka našim granicama.

Boravak ovih muzičara u BiH već je izazvao ogromnu medijsku pažnju, a više o njima saznajte ovdje.

Slikovnice za djecu u dijaspori

Predstavnica Gradske uprave Zenica, gospođa Maša Škrbić iskoristila je priliku da učesnike “Zenica Meetup”-a upozna i sa djelom Zeničanke Anide Letić Sikirić. Naime, ova mlada dama izrađuje zanimljive slikovnice prilagođene djeci iz dijaspore, u dobi od 4 -10 godina. U slikovnicama su predstavljeni bh. gradovi sa svojim simbolima i znamenitostima.

„Psić Bibi u Zenici“ i „Psić Bibi u Sarajevu“ su trenutno u prodaji, dok je „Psić Bibi u Tuzli“ trenutno u fazi izrade, te izlazi na jesen. Slikovnice se izrađuju na BHS jezicima, a mogu se pronaći na ovom linku.

Na kraju, Zeničani su obradovani informacijom da će se poznati festival “Zenica Summer Fest” ove godine ipak upriličiti uživo, što je prethodne godine onemogućavala situacija prouzrokovana pandemijom koronavirusa. Veliki broj muzičkih koncerata i prisustvo domaćih i regionalnih muzičara svaki put izazovu ogromnu pažnju kod publike koju, dobrim dijelom, čini i naša dijaspora, stoga ne sumnjamo da će tako biti i ove godine.

Idući “Zenica Meetup” zakazali smo za 21.08. Zanimljivo je da ćemo ga, prvi put, organizirati uživo!

www.i-platform.ch/bhs