Održana debata o ženskim ljudskim pravima na Pravnom fakultetu u Zenici

„Da li je potrebno izdvojiti ženska ljudska prava ili su to prava u globalu“ bila je tema jučer održane debate u kojoj su učestvovali studenti zeničkog Pravnog fakulteta.

Debatu su organizovali Debatni klub „Gorgija“ u saradnji sa pomenutim fakultetom i TPO fondacijom , a povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava i završetka kampanje 16 dana aktivizma i borbe protiv nasilja nad ženama.

“De jure u radnom zakonodavstvu štite se ljudska prava i prava žene, ali de fakto imamo činjenično stanje, koje nije za pohvaliti i zbog te diskriminacije žena u društvu, a obilježavajući pomenute datume i odabrali smo upravo ovu temu”, ističe Vinko Stjepić, član upravnog odbora Debatnog kluba „Gorgija“.

Ovo je jedna u nizu debata, koju ovaj Klub organizuje među zeničkim studentima, kako bi obilježili sve značajne datume, ali i kako bi poboljšali oratorske vještine studenata, što će im zasigurno trebati u njihovom budućem i studiju i radu, kao i razvoju karijere, napominju organizatori.

“Svaka vannastavna aktivnost, počevši od ovih debata, te ostalih aktivnosti koje imamo na Pravnom fakultetu jako su korisne za studente, jer na taj način se dodatno edukujemo, stičući nova znanja, koja su nam veoma potrebna za kasnije”, riječi su Eme Drinić, predsjednice Debatnog kluba „Gorgija“,  a ujedno  i studentice koja je već nekoliko puta učestvovala na ovim debatama.

 

Izvor: zenicainfo.ba