Održana prezentacija UPSHIFT BiH radionice u Gradskoj biblioteci Zenica

Prezentacija UPSHIFT BiH radionice održana je u prostorijama Američkog kutka Opće biblioteke u Zenici.

UPSHIFT je inovativni program kreiran u sklopu UNICEF-ovog Ureda za inovacije koji kombinira vodeće pristupe za razvoj, društvenu inovaciju i poduzetništvo kako bi se osnažili omladina i adolescenti da postanu društveni inovatori i poduzetnici.

“Ove radionice se već 14 godina održavaju u Crnoj Gori a od ove godine prvi put i u našoj zemlji i to u periodu od 27. do 29. marta na Bjelašnici. Namijenjena je tinejdžerima koji kada  uoče problem u svojoj lokalnoj zajednici prijave isti putem naše aplikacije i ukoliko ih odaberemo mogu biti jedni od deset učesnika ovogodišnje radionioce. To mogu biti problemi karakteristični za tinejdžere sa kojima se oni svakodnevno suočavaju u svojoj zajednici”, kazao je Muris Halilović, predstavnik Udruženja „Laboratorium“ iz Tuzle i organizator prve UPSHIFT radionice.

Radionica je podržana i održava se u sklopu Dijalog za Budućnost, projekta kojeg zajednički realiziraju UNDP, UNICEF i UNESCO. Na današnjoj prezentaciji je mladim ljudima objašnjeno šta je to UPSHIFT, za koga je namijenjena, kada se i gdje prvi put organizuje te ko i kako se može prijaviti.

Prvih pet projekata koji budu imali najbolja rješenja dobit će novčane nagrade i podršku u vidu mentorstva za realizaciju svog projekta.
 Izvor: zenicainfo.ba