Ombudsmeni za kažnjavanja počinilaca napada na novinare

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur ističu da nijedan napad na novinare ne smije proći nekažnjeno.

Oni su to izjavili danas povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, 2.novembra.
Ombudsmeni pozivaju nadležne policijske organe i tužiteljstva u BiH da poduzmu sve mjere u cilju istraživanja svih radnji koje za posljedicu imaju ugrožavanje bezbjednosti novinara i ograničavanje medijskih sloboda, saopćila je Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Ombudsmeni istovremeno izražavaju zabrinutost zbog nasilja nad novinarima, uznemiravanja i zastrašivanja, te ističu da su napadi na novinare napadi na demokratiju, sigurnost i vladavinu prava.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su još u aprilu 2017. godine izdali Specijalni izvještaj o položaju novinara i slučajevima prijetnji. Svrha je da Izvještaj odgovori na pitanje kakav je položaj novinara u bh. društvu i šta sve utiče na njihov rad te da osigura razumijevanje njihovih problema i pitanja vezanih za položaj novinara u BiH kao jednog od preduslova za osiguranje prava na slobodu izražavanja.

Ombudsmeni pozivaju na dosljedno poštivanje preporuka iznesenih u Izvještaju, a u svakom konkretnom slučaju napada na novinare, zahtijevaju hitnu reakciju nadležnih institucija i osudu šire javnosti te izražavaju spremnost da reaguju u skladu s njihovim mandatom.

 

Izvor: zenicainfo.ba