Organizovana radionica na temu “Medijsko izvještavanje o zaštiti okoliša”

„Medijsko izvještavanje o zaštiti okoliša“, tema je današnje radionice koju organizuje Eko Forum Zenica, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Radionica će omogućiti razmjenu iskustava te doprinijeti profesionalnom usavršavanju novinara.

Veći broj lajkova znači veći prihod od reklame. Ovo je upravo vodilja mnogim bh. portalima ali i printanim i elektronskim medijima kada je riječ o objektivnom i profesionalnom izvještavanju.

“Da biste napravili bilo kakav prilog, oblast koju istražujete morate dobro poznavati. Često se događa da mediji površno pristupe problemu i na taj način prenesu pogrešnu informaciju. Cilj radionice jeste ukazati na takve greške i uputiti medije gdje da traže relevantne informacije”, objasnio je profesor Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.
“Medijsko izvještavanje o zaštiti okoliša je dvosmjeran proces. Velika odgovornost je i na institucijama koje se bave zaštitom okoliša i ekologijom, da uspostave kvalitetnu saradnju sa medijima i da im daju pravovremeno informaciju, prvenstveno kako bi se spriječila pojava lažnih vijesti”, dodao je Fedžad Forto , generalni sekretar Društva novinara BiH.

Dok se procedure ne skrate novinar se svakodnevno mora samoeducirati jer, kako tvrde učesnici današnje radionice, nije cilj stvoriti senzaciju nego dati tačnu informaciju.

 

 

Izvor: zenicainfo.ba