Ostaje na snazi samoizolacija za osobe koje ulaze u BiH

Epidemiološka situacija u FBiH je dosta povoljna, u zadnja tri dana imamo veoma mali broj pozitivnih slučajeva, a broj oporavljenih iz dana u dan se povećava, izjavio je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

– Mi idemo u postupno ublažavanje mjera, a to podrazumijeva da smo, između ostalog, naučili i živjeti s ovim virusom i da prihvatamo tzv. novu normalnost – kazao je Mandić na današnjoj konferenciji za novinare.

U funkciju se vraća javni prevoz, navodi ministar, otvaraju se bašte restorana, ali u novim i drugačijim okolnostima koje podrazumijevaju pridržavanje propisanih mjera.

– Potpuno je u ovom trenutku pogrešno misliti da je kraj pandemije. Tu bismo napravili veliku grešku. I dalje ćemo živjeti u uvjetima stalne prijetnje. Virus je još uvijek tu i zato je bitno da se svi pridržavamo propisanih mjera – poručio je Mandić.

Odgovarajući na pitanja novinara, istakao je da su ljekari izuzetno stručni i da je ponosan na njihov rad.

– Procenat smrtnosti je dovoljno nizak. Mi smo imali dovoljan broj intenzivista i stručnih ekipa da pružimo najveći nivo zdravstvene zaštite, i kao što vidite, vrlo dobro smo odgovorili na ovakvu situaciju – naglašava Mandić.

Prema njegovim riječima, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva razmatrao je i ublažavanje zabrane kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, ali nije postigao saglasnost.

– Međutim, ta ista tema ponovo je sutra na dnevnom redu, tako da se nadam da ćemo se usaglasiti i donijeti takvu mjeru – poručio je Mandić.

Za sada, kako je naveo, nije planirano usvajanje novih protokola oko ulaska državljana FBiH i stranih državljana u našu zemlju.

– Dok je ovakva epidemiološka situacija, mi ćemo i dalje zadržati princip samoizolacije za sve ljude koji ulaze u BiH, dok se ne uvjerimo da je epidemiološki dozvoljeno da pustimo da ljudi mogu ulaziti bez te mjere. Znači, za sada se ne razmatra ukidanje samoizolacije – dodao je Mandić.