Otvaranje građevinskih radova na izgradnji Toplane Zenica

U petak, 28.02.2020. godine u 10:30 sati, u hotelu Zenica, biće održana Ceremonija otvaranja građevinskih radova za izgradnju Toplane Zenica.

Nakon što je 1. oktobra prošle godine položen kamen temeljac i službeno će započeti radovi na realizaciji historijskog projekta za građane Zenice.

Projekt Toplana Zenica je pokrenut od strane ArcelorMittala Zenica, d.o.o. i Grada Zenica zajedno sa finskim partnerima KPA Unicon Oy i Finski fond za industrijsku saradnju u svrhu pružanja pouzdanog grijanja i ostvarivanja značajnog poboljšanja zaštite okoliša za građane Zenice.

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 53 miliona Eura, od toga 41 milion Eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa. Preostalih 12 miliona Eura će biti obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera u zajedničkoj kompaniji.

Projekt izgradnje nove toplane podrazumijeva konstrukciju novih kotlova  odnosno skrubera i elektroduvaljke te popravku postojeće opreme Energetike. Izgradit će se nova 3 kotla od 50 t/h i koristiti plinovi koji se generiraju u toku tehnološkog procesa ArcelorMittal Zenica, tj. koksni i visokopećni plin. Proizvedena energija će se koristiti za tehnološke potrebe ArcelorMittal Zenica, obezbijeđenje grijanja gradu Zenici, kao i proizvodnju električne energije.

Svečanosti povodom Ceremonije otvaranja građevinskih radova za izgradnju Toplane Zenica prisustvovat će i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Gradonačelnik Kasumović je u ranijim izjavama za medije kazao da projekt Toplana Zenica predstavlja generacijski poduhvat Grada Zenice zajedno sa partnerima.

Od preuzimanja mandata grijanje mi je bio ključni problem i priroritetan u rješavanju. Zenica je bila ostavljena i bez projekta i bez grijanja. Implementacijom projekta Toplana Zenica građani će dobiti ekološki prihvatljivo grijanje. Dosad se skoro 200.000 tona u sezoni sprži uglja, grad je pun SO2 što je vrlo opasno. Ono što je najvažnije ovaj projekat realizujemo bez ijedne marke kreditnog zaduženja. Građani će imati sigurno i stabilno grijanje. Nisam neskroman ako kažem da je to generacijski poduhvat ove Gradske uprave sa mnom na čelu“, istakao je gradonačelnik.

Omjer vlasničkih udjela u zajedničkoj kompaniji “Toplana Zenica d.o.o.”, je 50% u korist ArcelorMittala, 20% u korist Grada Zenica i po 15% za finske partnere KPA Unicon i FinnFund.

 

Izvor: zenica.ba