Ozvaničen početak radova na realizaciji Projekta zeničke Toplane

Ceremonijom otvorenja građevinskih radova za izgradnju zeničke Toplane, danas je ozvaničen početak radova na realizaciji ovog projekta, nakon što je 1. oktobra prošle godine položen kamen temeljac.

Projekt Toplane zajednički su pokrenuli ArcelorMittal i Grad Zenica, sa finskim partnerima, s ciljem pružanja pouzdanog grijanja i poboljšanja zaštite okoliša.

Konačno puštanje u pogon zeničke Toplane, koje se očekuje prije početka iduće grijne sezone u Zenici, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, Nikhil Mehta, smatra istojskim datumom.

„Ovo je za nas početak vremena, momenat kada poduzimamo jedan važan korak ka „zelenom okolišu“. Očekujemo da će ovaj projekat, na kojem radimo već nekoliko godina, biti okončan do kraja 2020., te da od slijedeće godine nećemo koristiti ugalj u svojim kotlovima, čime ćemo potpuno eliminisati emisije sumpor-dioksida. Također očekujemo da će od iduće godine isporuka grijanja prema gradu biti stabilnija“, istakao je Mehta u izjavi za medije.

Nikhil Mehta

Ukupna vrijednost Projekta je oko 53 miliona eura. 41 milion eura je kredit EBRD-a, osiguran garancijom ArcelorMittal Grupacije, a preostalih 12 biće obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera u zajedničkoj kompaniji.

Projekt izgradnje nove toplane podrazumijeva konstrukciju novih kotlova, koji će za grijanje kao i za proizvodnju električne energije koristiti koksni i visokopećni plin iz tehnološkog procesa ArcelorMittala.

 

Izvor: zenicainfo.ba