Naslovnica Fokus Ozvaničen početak radova na rekonstrukciji puta Zenica – Babino

Ozvaničen početak radova na rekonstrukciji puta Zenica – Babino

Danas je ozvaničen početak radova na obnovi i rekonstrukciji puta Zenica-Babino, dionice od kamenoloma da Jata kule u dužini od 1200 metara.

Projekat se finansira iz budžeta ZDK i za njega je opredijeljeno milion maraka. Ministar prometa i komunikacija, prostornog uređenja i zaštite okoliša ZDK ,Arnel Isak, kaže kako je odmah po preuzimanju ministarske pozicije prošle godine odlučio da stvari pokrene sa mrtve tačke i raspiše tender za izvođača radova.

Odabrana je MGV Gradnja iz Zavidovića i sa svojim punim efektivama imaju rok od 90 dana da završe posao. Nadam se da će to završiti i prije roka kako bismo nastavili obnovu puta na ovoj dionici i ulaganja za druge puteve“, izjavio je ministar Isak.

Sa ušteđenih 200 hiljada od tenderskog miliona, finansijske pretpostavke već postoje. Ministar Arnel Isak pozvao je gradske i druge nivoe vlasti da se uključe u finansiranje ovih projekata.

Bilo je tu i nekih kvazi investitora. Ja ih pozivam da se konačno uključe jer ovo nije ni lokalni ni regionalni ni magistralni nego put građana Bosne i Hercegovine. Ja ću pokrenuti postupak da se put Zenica-Babino kategorizira kao regionalni“, poručio je ministar Isak.

Nadamo se da će put, ako bude urađen po projektu a na tome ćemo insistirati, zadovoljiti potrebe više od šest hiljada mještana Babinskog sliva kao i onih mjesnih zajednica koje gravitiraju Općini Kakanj, riječi su Hasana Omića, predsjednika MZ Donje Babino i predsjednika Koordinacije Babinskog sliva.