Pašić: Političke partije mjere protiv korona virusa žele pretvoriti u vlastiti politički pogodak

Povodom današnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava Ombudsmeni BiH ukazuju na brojne izazove u ostvarivanju prava građana, koji su uglavnom vezani za specifičnost ekonomskog i političkog okruženja.

Tako se najveći broj zaprimljenih žalbi u instituciji Ombudsmana BiH, kako navode, već godinama odnosi na kršenje građanskih i političkih prava, uključujući pravosuđe i upravu, te ekonomska i socijalna prava, ali i na građanima otežan pristup efikasnom pravosuđu, zaposlenju, socijalnim pravima, a često su ove povrede uzrokovane visokim stepenom siromaštva, korupcije, te migracija stanovništva.

Ombudsmeni, takođe, ističu da su mjere za suzbijanje širenja koronavirusa dovele do ograničenja ljudskih prava, te da su se posljedice osjetile u svim sferama života, što posebno izdvaja i zenički intelektualac i sociolog, Sead Pašić.

„U našem društvu ljudska prava i jesu i nisu zaštićena, jer imamo legislativu, ali smo izloženi pandemiji, koja se dešava prvi put u istoriji ljudskog roda, pa je veliko nesnalaženje, što pokušavaju iskoristiti političke partije, koje agendu koja se odnosi na zabrane žele pretvoriti u vlastiti politički pogodak, a neke od donesenih mjera poput zabrane okupljanja, nošenja maski i slično krše ljudska prava“, smatra Sead Pašić.

„Jedno od osnovnih ljudskih prava je i da ljudi ne smiju da žive u strahu, a kod nas upravo tako žive i to ne samo u strahu od koronavirusa, nego i u strahu od toga šta nam budućnost nosi“, ističe zenički intelektualac i sociolog Sead Pašić povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

Izvor: zenicainfo.ba