Počeli radovi na izgradnji magistralne vodovodne linije Putovići – Radakovo

U sklopu realizacije projekta „Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda BiH II“ za grad Zenicu započeli su radovi na izgradnji magistralne vodovodne linije Putovići – Radakovo.

Magistralna vodovodna linija Putovići – Radakovo će povezati gradski sistem vodosnabdijevanja sa rezervoarom „Putovići“ u koji će se dopremati voda iz sistema „Plava voda“ čime će se obezbijediti dodatne količine vode za Grad Zenica i bolji uslovi u vodosnabdijevanju grada.

Povezivanje postojećeg rezervoara Putovići sa gradskom vodovodnom mrežom projektovano je sa vodovodnim cijevima od nodularnog liva promjera Φ600, Φ500 i Φ350 mm u ukupnoj dužini od 5,5 km. Radove će izvoditi konzorcij građevinskih firmi „Roco commerc“ d.o.o. Livno i „Mibral“ d.o.o. Sarajevo.

Kako bi se stvorili uslovi za uspješno izvođenje radova te minimizirao negativan uticaj na odvijanje saobraćaja u području izvođenja radova, radovi su podijeljeni u dvije faze. Prva faza obuhvata polaganje vodovodne linije od postojećeg rezervoara „Putovići“ do Ulice Bistua Nuova u dužini cca 500,0 m, te vodovodne linije kroz Ulicu Ibrahima Hanumića prema firmi „Metalno“ u Drivuši u dužini cca 600,0 m. Druga faza obuhvata polaganje cjevovoda duž Ulice Bistua Nuova u dužini cca 4,4 km i ista će započeti nakon završetka prve faze i izgradnje vezne saobraćajnice između Ulice Bistua Nuova i magistralnog puta M17.

Radovi su započeti 12.08.2019. godini na dionici od postojećeg rezervoara Putovići prema Ulici Bistua Nuova i odvijaju se skladno s usvojenim dinamičkim planom.

JP „ViK“ d.o.o. Zenica će putem svoje web stranice redovno obavještavati o realizaciji projekta „Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda BiH II“ za grad Zenicu, kao i o drugim investicionim projektima vezanim za unapređenje ili proširenje sistema vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda.

 

 

Izvor: zenicainfo.ba