Poljoprivrednici traže hitnu nabavku vakcina i markica za obilježavanje stoke

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je zahtjev Uredu za veterinarstvo BiH za hitnu nabavku vakcina i markica za obilježavanje stoke.

Navode da iz nejasnih im razloga ove godine Ured nije raspisao tendere za nabavku vakcina i markica, pa stoga prijeti širenje zaraznih bolesti među životinjama, što za posljedicu može imati obustavu izvoza mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla iz BiH.

Iz Udruženja ističu da posebno brine to što vakcina i markica nedostaje u trenutku kad na bh. tržištu postoje ogromni viškovi mesa, a svako ugrožavanje izvoza bilo bi u ovoj situacji katastrofalno za sve poljoprivredne proizvođače.

“Privremeno rješenje ponuđeno poljoprivrednicima, a to je priznavanje markica i potvrda o vakcinisanju od prošle godine, nikako ne možemo smatrati zadovoljavajućim. Vakcina nije administrativna formalnost već zaštita neophodna kako bi poljoprivredni proizvodi bili sigurni za konzumiranje, a sa zdravljem građana, posebno u periodu pandemije, se ne smijemo poigravati”, saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.