Pomjeranje roka za plaćanje PDV-a na posljednji radni dan u mjesecu kao trajno rješenje

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Zakon o PDV-u), Institut za razvoj mladih KULT podsjeća da je ova inicijativa aktualna još od 2016. godine, kada je Institut uz podršku preko 30.000 privrednika zagovarao promjenu ove zakonske odredbe.

Usvajanjem ovog prijedloga, omogućilo bi se donošenje privremene odluke kojom se rok za plaćanje PDV-a pomjera sa 10. u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu. Ovakva odluka može važiti za period do 90 dana, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH istu može produžiti za još 90 dana.

Predlagač ovog prijedloga, gosp. Zvizdić, pružao je podršku za izmjene Zakona o PDV-u i 2017. godine, kada je javnim saopćenjem izrazio podršku inicijativi za pomjeranje roka plaćanja PDV-a i smanjenje dnevne zatezne kamatne stope sa 0,04% na 0,02%. Nažalost, tada je Vijeće ministara BiH negativno odgovorilo na inicijativu, koju je kroz poslaničko pitanje uputio zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gosp. Saša Magazinović, a koje je pripremljeno u saradnji s Institutom. U odgovoru je, između ostalog, stojalo da ovakva inicijativa nije prihvatljiva iz nekoliko razloga kao što su nužnost promjena zakonskih i podzakonskih akata, promjena poslovnih procesa u administraciji, ugroženo izmirenje obaveza UIO prema poreskim obveznicima u vidu povrata sredstava, ugroženo finansiranje međunarodnih obaveza tj. servisiranje inostranog duga, troškovi uvođenja ovakvog sistema naplate PDV-a…

Neophodnost izmjene Zakona o PDV-u, u kontekstu olakšavanja bh. privrednicima pomjeranjem roka za ispunjenje obaveze plaćanja PDV-a, naročito je postala izražena i urgentna sada za vrijeme trajanja pandemijekoronavirusa, kada je privreda posebno ugrožena uslijed ograničenog načina poslovanja i zastoja u redovnim poslovnim aktivnostima. Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u neophodno je usvojiti i u redovnoj proceduri tokom uobičajenog stanja, a ne samo kao privremenu mjeru za vrijeme trajanja pandemijekoronavirusa.

Inače, BiH je najstrožija u Europi po pitanju roka za plaćanje PDV-a. Ovaj rok je znatno duži u ostalim zemljama, pa čak se odnosi i na duži obračunski period nego što je to mjesec dana kao u BiH. Također, većina europskih zemalja malim privrednicima omogućava da plate PDV državi tek kada i oni naplate svoje račune od kupaca za proizvode koje su prodali i usluge koje su pružili. Ovakva mjera je upravo bila dio cjelovite inicijative Instituta, a u skladu je sa važećim direktivama Europske unije.

Institut za razvoj mladih KULT pruža punu podršku ovom prijedlogu i poziva delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da potvrde dopune ovog zakona.