Pooštrena pravila za ulazak u Njemačku i za građane Bosne i Hercegovine

Za više zemalja sa posebno velikim brojem infekcija, među kojima su i Srbija i BiH, ili sa opasnim mutacijama – od nedjelje važe stroža pravila za ulazak u Njemačku. Kontrola se vrši na njemačkim granicama i aerodromima.

Da bi zaštitila Njemačku od uvoza novih slučajeva korone, Savezna vlada je kao područja visokog rizika klasifikovala znatno više zemalja nego ranije. Novina je spisak zemalja u kojima je takozvana sedmodnevna incidencija više od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika nedjeljno (Njemačka trenutno: 111).

Za sve putnike koji dolaze ili se vraćaju u Njemačku važi: obavezna registracija na internetu na sajtu einreiseanmeldung.de – prije ulaska u zemlju, piše Deutsche Welle.

Tri kategorije rizika

Prema Institutu Robert Koh (RKI), u kategoriji zemalja sa visokom incidencijom (više od 200) su od nedjelje 24.01. sljedeće zemlje:

U Evropi – Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Albanija, Španija, Portugal, Estonija, Letonija, Litvanija, Andora i Češka.

U Africi i na Bliskom Istoku – Egipat, Iran, Izrael, Liban i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U južnoj i sjevernoj Americi – Panama, Kolumbija, Bolivija, Meksiko i SAD.

U kategoriju područja u kojima su se pojavile veoma zarazne mutacije koronavirusa za sada spadaju: Velika Britanija, Irska, Sjeverna Irska, Južna Afrika i Brazil.

Za putnike iz ovih zemalja obje ove kategorije važi – ulazak u Njemačku je dozovoljen samo uz negativan test – koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Putnici iz rizičnih područja, zemalja ili regiona sa incidencijom iznad 50 u koju spada i Hrvatska, moraju se testirati na koronu najkasnije 48 sati – nakon ulaska u Njemačku.

Sistematske i nasumične kontrole

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke, testovi se sistematski provjeravaju na aerodromima i morskim lukama. Naročito se letovi iz takozvanih visoko rizičnih područja „doslijedno provjeravaju” – provjerava se direktno u avionu i prije pasoške kontrole. Pored testova kontroliše se i da li su putnici popunili prijavne formulare.

U pograničnim oblastima sa drugim zemljama EU i Švajcarskom, putnici se provjeravaju nasumično. Prema saveznoj policiji, dodatne mjere služe identifikovanju putnika koji se odmah moraju poslati u karantin.

Karantin

U principu, svi putnici koji ulaze ili se vraćaju u Njemačku i koji su boravili u rizičnom području (kategorija 1 do 3) u posljednjih deset dana prije ulaska, obavezni su na desetodnevni karantin. Karantin se može skratiti tek poslije pet dana, ako se uradi drugi test i on bude negativan.

Pravila o karantinu su u nadležnosti saveznih pokrajina i stoga se mogu razlikoviati. Od karantina su u principu izuzeta poslovna putovanja.