Porodica Konjići iz Zenice uzgaja steviju na jednom dunumu, a imaju i vlastite sadnice

Edina Konjić već deset godina uzgaja steviju, a njen brend “Eko Etna” temelji se na ovoj dragocjenoj biljci. Nedavno je u ponudu uvrstila i tečni ekstrakt stevije, koji je 40 puta slađi od šećera. Svi proizvodi su organski, a ukoliko želite uzgojiti vlastiti usjev, kod nje možete pronaći i sadnice.

Jedna od biljaka koja je do nedavno bila nepoznata na ovim prostorima, a u zadnje vrijeme sve više osvaja naša srca zbog svog blagotvornog djelovanja je i stevija.

To je grmolika zeljasta kultura koja potiče iz Južne Amerike, gdje se više od 1.500 godina koristi kao prirodni zaslađivač. Od prije par godina dostupna je i na našem podneblju i kako saznajemo, uopšte je nije teško uzgajati. Na tržištu je dostupna kao čaj i tečni koncentrat, a zahvaljujući Edini Konjić iz Zenice koja proizvodi i njene sadnice, sve je zastupljenija u domovima i vrtovima širom Bosne i Hercegovine.

“Mi je uzgajamo već deset godina, a toliko je i konzumiramo. Nema nikakvih nuspojava, tako da je bez straha smiju koristiti bebe, trudnice, dijabetičari i svi oni koji ne mogu i ne žele u ishrani primjenjivati šećer”, za Agroklub priča Edina, vlasnica brenda čajeva “Eko Etna” i dobitnica brojnih priznanja za kvalitet proizvoda. Dodaje da je potpuno bezbjedna i sastavni je dio mnogih dijeta.

List slatkog meda

Stevija (lat. Stevia Rebaudiana) potpuno je prirodna alternativa šećeru i vještačkim zaslađivačima. Zbog njenog slatkog ukusa, južnoamerički domorodci su je nazivali “list slatkog meda”. Može se koristiti za zaslađivanje toplih i hladnih napitaka, kao dodatak raznim vrstama hrane, zatim u konzerviranju voća i povrća jer ne fermentira.

Zbog svoje stabilnosti i na 200°C primjenjuje se i u proizvodnji keksa, kolača, za sladolede i druge konditorske proizvode. Ekstrakt lista ove biljke je do 300 puta slađi od šećera, a list i do 40 puta, ali s obzirom da joj je glikemijski indeks 0 u potpunosti je sigurna za dijabetičare. U svakom slučaju, spada u one vrste koje bi željeli svakodnevno jesti.

Kako se pikira stevija ?

Edina je ove godine po prvi put u ponudu uvrstila i sadnice stevije dok je određene količine i donirala udruženjima dijabetičara u našoj zemlji. Za naš portal odlučila je podijeliti i savjete o samom uzgoju ovog usjeva.

Njen uzgoj nije zahtjevan

Prema njenim riječima, ukoliko sijete sjeme stevije, to je potrebno obaviti već u februaru i to u zaštićenom prostoru. Savjet je nabaviti supstrat ili zemlju za rasad koja dugo drži vlagu, rasporediti je u gajbice i posuti sjeme preko, a onda i prosijati zemlju, čisto da se ono prekrije. To sve treba zaštiti najlonom i ostaviti upaljenu lampu ili svjetlo jer joj je stalno potrebna osvjetljenost. Kada nikne, skinuti najlon, te gajbice staviti pored prozora, upravo zbog svjetlosti. Čim biljka pusti tri lista, vrijeme je za pikiranje.

“Pikirane sadnice po danu treba iznositi napolje, a preko noći unositi. Već početkom maja može se saditi vani ili u plastenik ako nema opasnosti od mraza jer nije otporna na njega. Sadi se na razmak od 60 cm i može ići pod foliju uz sistem navodnjavanja. Šiša se na 60 cm prije cvjetanja i u toku ljeta može i dva puta”, ističe naša sagovornica.

Usjev skromnih zatjeva i velikih mogućnosti

Najbolje ju je brati oko 11 sati prije podne jer je tada najslađa, a kao i svako ljekovito bilje, bere se po sunčanom vremenu. Suši se također na suncu, a nakon sušenja, sa stabljike se polako svuče list jer se samo on upotrebljava. Ukoliko želite proizvesti vlastito sjeme, možete ostaviti nekoliko biljaka da procvjetaju i sazriju.

Ako nisu hladne zime, može i prezimiti vani, samo ju je neophodno pokriti slamom da joj bude toplije. Kada su zime jake, sigurnija varijanta je da sadnice prebacite u kante i ostavite u zatvorenom prostoru. Tokom hladnijeg perioda nema vegetacije, ali je možete povremeno zaliti, te je na proljeće ponovno presaditi u baštu.

“Stevija je izuzetno otporna biljka. Zbog svoje slatkoće ne privlači insekte niti životinje pa ne zahtijeva tretiranje zaštitnim sredstvima. Potrebno joj je samo malo stajskog đubriva i redovno zalijevanje”, poručuje ova vrijedna žena, koja steviju uzgaja na površini od jednog dunuma i na tržište plasira u više varijanti. Neke od njih su u vidu suhog lista, mljevenog, kao tečni ekstrakt i kao deset vrsta čajnih mješavina.