Poskupio hljeb i pekarski proizvodi, uskoro i ostale životne namirnice

Najavljena poskupljenja hljeba i pekarskih proizvoda, a kojima je već prethodilo poskupljenje ulja, samo su uvod u seriju poskupljenja svih osnovnih životnih namirnica koje građani Bosne i Hercegovine neće moći ispratiti i koji će ugroziti njihovu egzistenciju, saopćio je Savez samostalnih sindikata BiH.

“Naša zemlja uvozi 80 posto svojih potreba pšenice. Nadležne institucije imaju maćehinski odnos prema domaćoj poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji. Ne postoje robne rezerve a ako tome dodamo poskupljenje pšenice na globalnom nivou u iznosu od 23%, te međunarodnog transporta i nafte, doveli su nas u poziciju da ćemo do kraja godine biti suočeni i sa nedostatkom osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i sa enormno visokim cijenama proizvoda koje budemo imali u našim prodavnicama”, poručuje Savez samostalnih sindikata BiH u svom saopštenju.

Savez samostalnih sindikata BiH već mjesecima uporno poziva nadležne da zaštite domaće proizvođače, preusmjere novac iz raznih fondova i donacija u poljoprivredu i time osiguraju proizvodnju proizvoda koji će zadovoljiti najveći dio potreba građana naše zemlje.

“Upozoravali smo”, navodi se u saopćenju, “da se mora iskontrolisati rast cijena osnovnih životnih namirnica, a sve s ciljem da se zaštite radnici, njihove porodice, penzioneri i druge ugrožene skupine, ali i svi građani Bosne i Hercegovine.”

Krajnji je momenat da se otkupe svi viškovi poljoprivrednih proizvoda od domaćih proizvođača, napune robne rezerve i na taj način spriječi crni scenarij koji nam, bez adekvatne i brze reakcije nadležnih, definitivno slijedi, stav je Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

Izvor: zenicainfo.ba