Postavljene table upozorenja za neispravno odlaganje otpada u 31 mjesnoj zajednici

Služba za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Grada Zenica pokrenula je projekat nabavke i postavljanja tabli upozorenja za neispravno odlaganje otpada na mjestima divljih deponija na području Grada Zenica.

Nakon provedene procedure javne nabavke, odabrani isporučilac opreme, preduzeće „Glovis“ d.o.o. Zenica, završio je radove na postavljanju predmetnih tabli.

Projekat ukupne vrijednosti 12.168,00 KM podrazumijevao je nabavku 40 tabli upozorenja dimenzija 60×90 na nosivi stub. Table su izrađene od aluminijskog lima debljine 3 mm retroreflektirajuće folije klase II, boje RAL 1016, na kojima piše:

„STROGO ZABRANJENO ODLAGANJE OTPADA, Novčanom kaznom u iznosu od 40 do 300 KM kaznit će se fizička, a kaznom u iznosu od 500 do 5.000 KM kaznit će se pravno lice za svako odlaganje otpada na lokaciji koja nije predviđena za odlaganje otpada. Grad Zenica“. U cijenu su uključeni nabavka i postavljanje stuba za znak, iskop zemlje i odvoz viška zemlje na deponiju uz pričvršćivanje stubova za podlogu.

Lokacije na kojima su postavljene table upozorenja nalaze se u 31 mjesnoj zajednici, prema potrebama koje su iskazali stanovnici mjesnih zajednica.

Istovremeno, u toku su radovi na čišćenju divljih deponija na području Grada Zenica putem drugog izvođača radova, uz revitalizaciju lokaliteta putem mašinskog i ručnog planiranja zemlje i sadnju novih sadnica.

Građane podsjećamo da je svaki pojedinac moralno i materijalno odgovoran za otpad koji produkuje, te da se nesanitarnim odlaganjem otpada ugrožavaju svi elementi životne sredine, zdravlje stanovništva, estetski izgled mjesne zajednice i kvalitet života. S obzirom na širenje neprijatnih mirisa mogu se prouzrokovati i kontaminacija vodotoka, požari i epidemije bolesti koje prenose glodari i druge životinje.