Predavanje o cyber kriminalu na Politehničkom fakultetu

Savremena društva postala su nepovratno ovisna o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

Nažalost, osim brojih prednosti koje su donijele nove tehnologije, njihovo povećano usvajanje popraćeno je i razvojem niza cyber prijetnji koje se razvijaju na sve brži, sofisticiraniji i zlokobniji način. Cyber prijetnje su postale jedan od najvećih globalnih problema današnjice.

Zbog kompleksnosti rješavanja cyber kirminala, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona održali su nekoliko radionica u vidu prevencije i edukacije djece, mladih i roditelja. Jedno od predavanja održano je danas na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici.

„Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici, već neko vrijeme, ima praksu da jednom mjesečno organizuje javna predavanja. Tako za studente osim znanja dobijenog kroz nastavu, pokušavamo da dovedemo i stručnjake iz datih IT oblasti, poput pripadnika MUP-a, koji im danas govore o cyber sigurnosti“, rekao je Samir Lemeš, prodekan za naučno-istraživački rad na Politehničkom fakultetu.

Na današnjem predavanju su pripadnici MUP-a ZDK, na praktičan način pokazali kako zlonamjerni hakeri mogu pristupiti svim podacima, kao i kamerama i mikrofonima na računarima i pametnim telefonima.

„Bilo je interesantno posmatrati lica studenata, kada su ugledali sliku koja je hakerskim alatima uslikana putem web kamere, te zvuk uhvaćen putem mikrofona na uređaju“, dodao je Lemeš.

„Ovu vrstu krivičnih djela je veoma teško istraživati, s obzirom na to da je to međunarodni kriminal i problem u čitavom svijetu. Mi smo to prepoznali i sada više radimo na prevenciji i edukaciji“, rekao je Edin Beriša, policijski službenik Uprave policije MUP-a ZDK.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi koja nema uspostavljen CSIRT sistem. U pitanju je sistem pomoći korisnicima interneta u Bosni i Hercegovini u primjeni proaktivnih mjera za smanjivanje rizika od kompjutersko-sigurnosnih incidenata te pružanje pomoći u suzbijanju posljedica nastalih kompjutersko-sigurnosnim incidentima.

 

Izvor: zenicainfo.ba