Predstavljen program manifestacije “830 godina Povelje Kulina bana”

Forum građana Zenice na današnjoj press konferenciji saopštio je program ovogodišnje manifestacije „830 godina Povelje Kulina bana“, koja će trajati od augusta do oktobra.

Pripreme za ovaj događaj uveliko traju dodatnim uređenjem Parka Kulina bana u Zenici, gdje se postavljaju novi eksponati: replike Povelje Kulina bana i Ploče velikog sudije Građeše, postavljaju se klupe, uređuju nove dvije staze i zelenilo u parku. Sredstva za ove namjene obezbijedio je Forum građana Zenice, u saradnji sa Gradskom upravom Zenice.
Centralni program ove manifestacije planiran je u ovom parku za 29. august, dan potpisivanja Povelje, kada će biti otvaranje spomen – obilježja sa novim eksponatima, prigodna obraćanja i kulturno – umjetnički program, a sve u prisustvu najavljenih predstavnika Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji su pokrovitelji manifestacije.

U sklopu programa obilježavanja za septembar je najavljena promocija knjige „Svjetlost istine Crkve bosanske“, autora Alice Zeće, zatim u oktobru naučni skup „Šta je nama Kulin ban“, te promocija knjige „Kulin, veliki ban Bosne“ Saliha Jalimama, također u oktobru.

 

Izvor: zenicainfo.ba