Predstavljene poslovne ideje u sklopu Projekta zapošljavanja mladih (YEP)

Jučer je u prostorijama Gradske uprave održana prezentacija YEP Inkubatora poslovnih ideja nastalih u sklopu Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji implementira njemačka konsultantska kompanija GOPA uz podršku Vlade Švicarske.

Grad Zenica je jedna od 33 lokalne zajednice u kojima se implementira ovaj projekat.

Ključne komponente projekta su podrška reformi javnih službi za zapošljavanje i podrška jačanju preduzetništva koja se ogleda u jačanju preduzetničkih vještina, razvoju poslovne ideje, razvoju i testiranju prototipa proizvoda i/ili usluga, povezivanju sa ciljnim tržištima, te osnivanju i pokretanju rada poslovnih subjekata.

Poseban fokus je stavljen na podršku socijalnom preduzetništvu.

U uvodnom obraćanju gradonačelnik Fuad Kasumović je istaknuo da Gradska uprava poduzima korake u cilju sistemskog rješavanja pitanja zapošljavanja mladih. Podsjetio je da je Grad Zenica ove godine prvi puta obezbijedio sredstva za podršku start up ideja, kao i malih i srednjih preduzeća. Gradonačelnik je ovom prilikom naglasio da je Gradska uprava spremna podržati poslovne ideje mladih.

Tokom prezentacije predstavljene su ideje 11 mladih ljudi koji su uz stručnu pomoć mentora, u posljednih nekoliko mjeseci, razvijali svoje poslovne planove.

Stručna komisija će u narednih sedam dana odlučiti koje ideje će dobiti finansijsku i konsultantsku podršku.

Nakon prezentacije, učesnicima su dodijeljeni certifikati za uspješno završenu obuku u okviru YEP inkubatora poslovnih ideja.