Predstavnici OSCE-a u Zenici održali prezentaciju o standardima ljudskih prava

Predstavnici Misije OSCE–a u Bosni i Hercegovini održali su danas u Zenici prezentaciju o međunarodnim standardima o ljudskim pravima u pogledu slobode mirnog okupljanja, na kojoj su, između ostalog, predstavljeni procesni aspekti prava na slobodu mirnog okupljanja.

Pravo na slobodu okupljanja, kao bitan element jednog demokratskog društva, ukazuje na nivo poštivanja ljudskih prava kao i na nivo tolerancije prema različitim političkim, društvenim  i kulturnim praksama i uvjerenjima.

Pozvali smo predstavnike policijske uprave, ali i predstavnike pojedinih sindikata koji su, obično, u ulozi organizatora javnih okupljanja. Željeli smo istaći, između ostalog, da je osnovna sloboda, koja ne bi trebala biti regulisana mnogim zakonskim okvirima, zapravo regulisana i to posebno mnogim odredbama koje su, prema našem mišljenju, restriktivne“, istakao je ovom prilikom Igor Ličina, službenik za pitanja osnovnih sloboda u Misiji OSCE – a u BiH.

Misija OSCE – a u BiH bi željela pomoći kantonalnim MUP – ovima i drugim relevantnim akterima da grade svoje kapacitete kako bi osigurali uživanje prava na slobodu mirnog okupljanja ili organizirali mirna okupljanja u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima.

 

Izvor: zenicainfo.ba